Kako brinuti o zubima u trudnoći?

Kako brinuti o zubima u trudnoći?

Ukoliko planirate trudnoću, svakako jedna od stvari koje treba da uradite je da zakažete pregled zuba, preventivno uklonite kamenac i popravite sve zube koji su za popravku.

Trudnice su u većem riziku od oboljenja desni i zuba. Zbog promena nivoa hormona, desni se mnogo lakše iziritiraju zbog prisustva plaka na zubima. Dolazi do oticanja desni, krvarenja i zapadanja hrane, što olakšava umnožavanje bakterija.

Drugi problem su česta povraćanja tokom prvog trimestra, ali i kasnije, gde želudačna kiselina može da ošteti gleđ.

U trudnoći treba preventivno čistiti kamenac. Popravke zuba se preporučuju radi smanjenja broja bakterija, i najbolje ih je raditi posle prvog trimestra, pri čemu treba izbegavati snimanje zuba. Lokalna anestezija se može davati, ali u manjoj količini.

Hitne procedure kao što su vađenje zuba i čišćenje kanala se takođe mogu raditi, po potrebi, ali svi veliki radovi i kozmetičke intervencije se moraju ostaviti za posle porođaja.

’Zubi se gube u trudnoći’…to su stare ‘babske priče’, ako se to desi, znači da ste već imali neki problem sa zubima pre trudnoće koji niste na vreme rešili.

Tokom trudnoće treba normalno održavati higijenu koja podrazumeva dva puta dnevno pranje zuba uz korišćenje paste sa fluoridima. Kod povraćanja, tek nakon sat vremena treba oprati zube, a pomaže i povremeno mućkanje malo razmućene soda bikarbone sa vodom. Ako pranje zuba izaziva mučninu, promeniti rutinu, u drugo doba dana prati zube, uzeti pastu sa novim ukusom ili četkicu sa manjom glavom.

Oko trećeg meseca počinju da se razvijaju prvi zubi kod bebe. Zato treba unositi što više mlečnih proizvoda,  jer su to dobri izvori minerala za početni razvoj zuba i kostiju.

Poseta stomatologu tokom trudnoće je važna i obavezna, jer stomatolog može da poboljša zdravlje vaših usta i desni. Tokom posete obavezno obaveste stomatologa da ste trudni i ukažite mu na bilo kakve promene koje se dešavaju vezano za zube.

Zatvori