Da li znate kako pića utiču na vaše zube?

Da li znate kako pića utiču na vaše zube?

Sa toplim vremenom dolazi do povećane konzumacije sokova i drugih pića. Šta je to što bi trebalo da pijemo, a šta treba izbegavati kada je reč o zaštiti zuba?

Najbolje piće za zube je svakako voda. Voda nema kalorija, reguliše ph balans, spira ostatke hrane, šećera i bakterija, a takođe jača zube zbog fluorida u sebi. Na drugom mestu su mleko i mlečni proizvodi koji sadrže velike količine kalcijuma koji obnavlja i štiti gleđ. Podjednako dobri su i sokovi od povrća, pogotovo tamno zelenog, poput brokolija i spanaća koji su takođe bogati kalcijumom.

Ono što bi trebalo da izbegavamo ili svedemo na minimum su voćni sokovi, čak i ceđeni, jer i oni sadrže velike količine šećera, sportski napici koji ponekad imaju i više šećera nego Coca Cola. I na kraju, kao najgora vrsta pića, gazirana pića, jer sadrže dve loše stvari, šećer, i kiseline koje smanjuju ph vrednost i uništavaju i spiraju gleđ.

Kako šećeri deluju na zube? Šećeri se lepe za zube, a zatim ih bakterije koje se normalno nalaze u ustima jedu, produkujući kiseline koje istanjuju i slabe gleđ. To na kraju dovodi do propadanja zuba i pojave karijesa.

Kako možemo da smanjimo negativan uticaj lošeg izbora pića?

  • Koristiti slamčicu kad god je to moguće;
  • Ne treba zaslađivati kafu, čaj ili ceđene sokove;
  • Nakon jela i pića, treba sačekati sat vremena pa tek onda oprati zube;
  • Ne treba grickati led iz pića, jer dovodi do stvaranja malih pukotina u zubu;
  • Piće treba popiti brzo, zato što pijuckanjem soka ili npr. kafe sa šećerom, negativno dejstvo šećera se produžava;
  • Nakon konzumiranja sokova i drugih slatkih pića, treba isprati usta vodom;
  • Ne treba konzumirati sokove pre spavanja.
Zatvori