Da li znate zašto se zalivaju fisure?

Da li znate zašto se zalivaju fisure?

Pristupačna i neinvazivna metoda zalivanja fisura je jedan od načina zaštite dečijih zuba. Pranje zuba je često nedovljna prevencija jer su bočni zubi puni izbočina, udubljenja i neravnina, i idealno su mesto za zapadanje hrane koja se teško uklanja. Često su takvi prostori toliko uzani da vlakno četkice ne može da dopre do njih. Bakterije koje su normalno nastanjene u usnoj duplji se hrane ostacima hrane, produkuju kiseline i tako dovode do razaranja zuba i pojave karijesa.

Zalivači predstavljaju tanak sloj materija koji se nanosi na zube. On ih štiti od pojave karijesa tako što prekriva neravnu površinu. Metoda se koristi više od 40 godina. Ona je efiksana, sigurna i pouzdana, a istraživanja su pokazala da smanjuje nastanak karijesa za čak 80% u prve dve godine od postavke na zube. Zalivači mogu da stoje i više godina na zubima, a nekad i ceo život.  Dokazano je da deca koja nemaju zalivene zube imaju i do tri puta više popravljenih zuba od dece koja imaju zalivene zube.

Nakon aplikacije, doktor na redovnim kontrolama proverava da li je zalivač i dalje tu, da li se okrnjio ili odlomio. U tom slučaju se ponavlja procedura. Zalivaju se samo stalni zubi, oni koji imaju kvržice i fisure, tj. molari i premolari i to najbolje odmah nakon nicanja, oko šeste i dvanaeste godine. Mlečni zubi se ne zalivaju. Iako je moguće zalivati mlečne zube kod dece sa visokim rizikom od pojave karijesa, mlađa deca obično ne mogu da budu mirna par minuta i da drže otvorena usta kako bi se pravilno obavila procedura.

Zatvori